Szilvia kéz- és lábápoló,műkörömépítő honlapja

 

Pöttyök, foltok, csíkok: tünetek a bőrön                                                                                                                                                                                  Pöttyök, foltok, csíkok: tünetek a bőrön

A betegségek nagyon gyakran okoznak bőrelváltozásokat. Sok közülük már akkor látható, amikor a belső szerv problémájának „saját” tünetei még nem jelentkeznek…

A legtöbb betegség tünetei külsőleg is megjelennek. Az úgynevezett dermatodromok korán felhívhatják a figyelmet a bajra, elősegíthetik a betegség korai megállapítását, a kezelés időben való elkezdését, így megelőzve a probléma súlyosabbá válását.


Cukorbaj

A diabétesz egyik legfontosabb szövődménye a felgyorsult érelmeszesedés. Emiatt a környéki idegrendszer is károsodik, így az izomrostok működése romlik, a bőr nyomás- és fájdalomérzékelése megváltozik, egyfajta érzészavar jön létre.

 

Pigmentfoltok a lábszáron Egy-két centiméteres kávébarna színű, viszkető foltok jelenhetnek meg a lábszárak feszítő felszíné. A foltok közepe kissé besüppedt a hám elvékonyodása miatt. A jelenség nem veszélyes, de a cukorbetegség tünete, így a további diagnózishoz orvoshoz kell fordulni.

 

„Kék ujj” tünetegyüttes Figyelmeztető jel a járás közben kialakuló kínzó lábikragörcs, az éjszaka vagy nyugalomban megjelenő égő érzés, fájdalom a végtagokon, a lábujjak szélén kialakult bűzös, fekete elszíneződés, nedvedzés, szövetelhalás, a körmök lilás elszíneződése, az alsó végtagokon nem tapintható a pulzus. A bőrön a színváltozások mellett a hám elvékonyodása, szárazzá válása, hideg tapintása észlelhető. A lábüszkösödés már késői szövődménye a betegségnek, mielőbbi szakellátást igényel, hogy az amputációt elkerülje a beteg.

Vörös folt az arcon A régóta fennálló cukorbetegségben az orcákon, a homlokon megjelenhet körülhatárolt vöröses folt, amely kozmetikai problémát okoz, ártalmatlan jelenség, de jelzi a kis erek károsodását.

Bőrkeményedés A betegek a megvastagodott bőrt gyakran vagdossák, reszelik, ám így könnyen megsérthetik. Kezelés híján a nyomáspontokon vaskos szegéllyel övezett, a közepén fájdalmatlan, igen nehezen gyógyuló mély talpi fekély, az „átfúródó baj“ alakul ki. A valódi megelőzést az jelenti, ha a beteg tájékozott azokról a lehetséges szövődményekről, melyek a lábát fenyegetik, és ezek észlelésekor azonnal orvoshoz fordul. Azt is kell tudnia, hogy van úgynevezett „cukorbetegcipő”, ami kivédi a kóros nyomást.

Kötőszöveti elváltozások A cukorbetegség egyik legjellegzetesebb bőrtünete az úgynevezett részleges szövetelhalás, ami a bőr alatti rostok súlyos károsodását jelenti. Gyakran éppen ez a tünet hívja fel a figyelmet az anyagcsere-betegségre. A tünet általában a lábszárakon, a sípcsont felett szimmetrikusan jelenik meg. Kezdetben vörösesbarna színű, egy-két centiméter nagyságú folt, ami a széle felé fokozatosan terjed, végül akár tenyérnyi nagyságot is elérhet. Széle kissé kiemelkedik, a közepén a bőr elvékonyodik, sárgás színű, ritkán az elvékonyodott bőr kisebesedhet. Kezelése bőrgyógyász feladata, a nem megfelelő helyi kezelés rontja a gyógyulás esélyeit.

 

Májbetegség

A máj központi szerepet tölt be az anyagcserében, ezért megbetegedései szerteágazó tüneteket, működési rendellenességeket, és a bőrön is megjelenő tüneteket okozhatnak. Különösen alkohol okozta májgyulladásban gyakoriak a tágult ércsomócskák a hason, mellkason, a tenyéri vörösség, a viszketés, a sárgaság, a vérzékenység, a májfolt.

Sárgaság A bőr és a szem fehérjének sárgás elszíneződése májbetegségre utal. A sárgaság a vérben kórosan megemelkedett különböző epefestékek miatt alakul ki. A sárgaságos bőr színe széles árnyalatokban változik, a halvány sárgától a citromsárgán keresztül a zöldessárgás-vöröses színekig. Először a szem fehérjén észlelhető.

Bőrviszketés Elsősorban a régóta fennálló, epepangással járó állapotokban, májgyulladásnál, epekövességnél, bizonyos gyógyszerek huzamos ideig való szedésénél figyelhető meg a jelenség. Ilyenkor a viszketés mindenütt jelentkezhet, de a kézen-lábon és a ruhával szorosan fedett területeken legerősebb. Ez főleg melegben és éjjel jelentkező tünet. Nagy türelemmel és az orvossal való együttműködéssel a bőrviszketés csökkenthető.

Májcsillag Érdekes jelenség a póklábszerű, kicsiny értágulat, más néven a májcsillag vagy érpók. A csillaganyajegy középső része kissé kiemelkedő, lüktető, gombostűfejnyi kis értörzsből áll, melyből póklábszerűen ágazódnak le a vékony erecskék. Bárhol megjelenhetnek, ám főleg a napnak kitett helyeken gyakoriak. Az alapbetegséggel párhuzamosan ezek is visszafejlődnek. Ugyancsak a kis erek kitágulásával kapcsolatos a tenyereken-talpakon észlelhető vérbőség. A körmök óraüveg jelleget vehetnek fel, és színbeli eltérések is mutatkozhatnak.

Májfolt Az arcon a szemek, száj körül kialakuló jóindulatú, kozmetikai szempontból zavaró, barnás elszíneződés a májfolt. Kialakulásában az emelkedett ösztrogénszint játszik szerepet.

Pellagra (pelle agra = durva bőr) A betegség a bőrön kialakuló fényérzékenységet, a bőr megvastagodását, durva felszínűvé válását, sötétbarna elszíneződését jelenti. A napnak kitett területeken (arc, kézfejek, a ruhából kilátszó lábak) jelenik meg. A nyári hónapokban a napfény hatására hólyagok és felületes sebek is keletkezhetnek. Bőrgyógyászhoz kell fordulni a probléma észlelésekor. A fényvédelem és a bőr puhítása, a sebek hámosítása a feladat. A B-vitaminos kezelés jótékony hatású lehet, hatékonyan enyhítheti a panaszokat.

Vesebetegség

A vesét érintő betegségeknél különösen jellemző tünet a sápadt bőr és a szövetek között felszaporodó vizenyő. A régóta fennálló veseelégtelenségben a bőrszín jellemzően halvány, fakó sárgává, alabástromszerűvé válik, különösen fénynek kitett helyeken. A szervezetben felszaporodó méreganyagok fényérzékenységet is előidézhetnek, ezért szükséges a hatékony fényvédelem: magas faktorszámú fényvédő krém, kalap viselése, illetve szolárium, napozás kerülése.

Száraz, viszkető bőr Vesebetegségnél szembetűnő a bőr szárazsága, melyet gyakran finom, korpaszerű hámlás is kíséri. Oka a nagy mennyiségben alkalmazott vízhajtó, ami a bőr víztartalmának az elvesztéséhez, verejtékmirigyek működésének csökkenéséhez is vezet. A viszketés általános tünet, amely kínzó jelleget is ölthet. Türelemmel, az orvossal való jó együttműködéssel a bőrszárazság és a viszketés mérsékelhető.

Daganat

A rákos megbetegedésekhez változatos bőrtünetek társulhatnak. Már akkor jelezhetik egyes daganatos betegség fennállását, mikor még a szokványos diagnosztikai eszközökkel azok nem kimutathatók. Azért fontos a célzott daganatkeresés ezekben az esetben, mert felismerésük esetén idejében elkezdhető a daganatellenes kezelés.

Övsömör Az övsömör kórokozója vírus. Akkor javasolt a daganatkutatás, ha az övsömör súlyos, szövődményes formában, testszerte jelenik meg. A vírus nagyfokú elterjedése ugyanis az immunvédekezés hiányát jelzi, és általában vérképző szervi daganatoknál jelentkezik.

Hólyagos betegségek A leginkább idős korban megjelenő hólyagos bőrbetegségek esetén is célszerű daganatkeresést végezni. Ilyenkor általában a szájban, végtagokon, fejbőrön vöröses alapon, változó nagyságú, körülbelül egy-két centiméter átmérőjű, a vízhólyaghoz hasonlatos hólyagok keletkeznek, megnyílva hámfosztott területek alakulnak ki. Ha a szájban jelentkezik, fájdalmat, táplálkozási nehezítettséget okoz.

Bőrmegvastagodás A tenyér és a talp bőre megvastagszik, szárazzá válik és berepedezik, a mély repedések fájdalmasak. A kéz mozgatása és a járás is nehézkes lehet. A tünetek kialakulása lassú, fokozatos. Nem szabad abba beletörődni, hogy a tenyér vagy a talp bőre azért berepedezett, mert a mosószer kiszárította. A korai, szakszerű kezelés elősegíti a gyógyulást. A tenyér és a talp bőrének zsírozása csak átmenetileg segít.

Nyiroködéma A rosszindulatú daganatok kezelésében elsődleges a daganat eltávolítása, de emellett a nyirokcsomókat is eltávolítják, mert ott gyűlnek fel azok a daganatsejtek, melyeket a szervezet védekező rendszere nem tudott megsemmisíteni. A területet be is sugarazhatják, ami ugyancsak a még esetleg fellelhető daganatsejtek megsemmisítését szolgálja. Ezáltal azonban a nyirokrendszer megsérül, és nem képes a nyirokfolyadékot elszállítani. Például mellműtét esetén kiirtják a hónaljban a nyirokcsomókat, majd sugárkezelik a területet. Ez a daganat gyógyulását jelentheti, de a kézfejből, a karból a nyirok nem tud teljes egészében elfolyni, ezért a kar és a kézfej megduzzad, mert a nyirokfolyadék a szövetek között marad. A nyiroködéma kezelhető: a beteg megtanulja, hogy milyen módon kell használnia a rugalmas pólyákat, hogyan végezheti a gyógytornát. Minél előbb fordul szakorvoshoz a panasszal, annál sikeresebb a gyógyulás.

Fehér folt a nyálkahártyán (leukoplakia) Daganat megelőző állapotot is jelölhet a szájnyálkahártya bármely területén kialakuló, tapadó, nem letörölhető fehér folt. Dohányosokon, alkoholfogyasztókon gyakori, rendszeres szájsebészeti ellenőrzése szükséges.

Túlsúly

A civilizációs betegségek közül a legelterjedtebb a túlsúly. A nagy súlyfelesleg nem csak a szervezeten belül okoz elváltozásokat: a bőr felszínén is változatos tüneteket okozhat.

Gombás fertőzések A nyirkos bőrű, izzadós betegeken a nagyhajlatok területén, a combtőben, hónaljban, a szorosan összefekvő területeken, így a mellek alatt, gyakran lehet megfigyelni felszínes gombás bőrfertőzés kialakulását.

 

Általában viszketés kíséretében a bőrön éles kontúrú, vörös, nedvedző, a széli részeken finom, gallérszerű hámlással övezett bőrterület látható.

 

Megelőzésében és kezelésében egyaránt fontos ezeknek a területeknek a tisztálkodás után a szárazra törlése, a szorosan összefekvő területek izolálása pamut, nedvszívó textíliával. Ha kialakult a gombás betegség, gombaellenes ecsetelők használata szükséges.

A verejtékezés a szabad bőrfelszínen is hajlamosít bőrgomba kialakulására. Főleg fiatal felnőtteken látható nagyon gyakran a napgombának nevezett fehéres-barnás foltosodáshoz vezető, felületesen hámló bőrbetegség. Az első tavaszi napozás után fehér foltokká alakulnak a hámon lévő gombás területek, mert azokon a helyeken, ahol a gombatelepek vannak, a bőr nem tud lebarnulni. Fontos, hogy a gomba rezervoárja a hajas fejtő, onnan hullik a törzsre, a vállakra, így a fejbőr kezelése is fontos a foltok mellett. Gombaellenes gyógysampon, helyi ecsetelők javasoltak.

Eritrazma (piros bőrgyulladás) Nagyon jellegzetes és gyakori elváltozás a combtőben, hónaljban, nőknél a mellek alatt. Az éles szélű, halvány barnásvörös folt, szélén igen enyhe korpádzó hámlással észlelhető. A gombás fertőzéstől abban különbözik, hívta fel rá a figyelmet dr. Rácz Anikó bőrgyógyász szakorvos, hogy nem okoz viszketést. Kezelésében enyhe hámlasztó, szalicilt tartalmazó alkoholos ecsetelő jó hatású.

A kötőszöveti rugalmas rostok csökkenése (stria) Ha a hirtelen megnövekedett zsírszövet tömegét a bőrben az elasztikus rostok nem tudják megfelelő mértékben követni, a bőr megnyúlik. A rostok megfeszülnek, nem tudják megtartani a bőr húzó erejét, így eltávolodnak egymástól a rétegek, szétszakadnak, striák alakulnak ki. A kialakulásban hormonális hatások is szerepet játszanak. A csíkok kezdetben vörös színűek, később bőrszínűekké válnak, enyhén gyöngyházfénnyel. A már kialakult striák területén a bőr masszírozása, hidratálók, zsírozó kenőcsök szükségesek.

Nyelves kérdések

Nem csak a külső bőr felszínén jelentkezhetnek tünetek. A nyelv hámrétegén is okozhatnak elváltozásokat a betegségek.

Bevont nyelv Láz esetén sárgásfehér, sárgásbarna, zöldes színű lepedék fedheti a nyelv felületét. A lepedéket lelökődött hámsejtek, baktériumok, gombák, ételmaradékok, fehérvérsejtek, kicsapódott nyák alkotja. Kialakulásában a nyelv kiszáradása (láz, fokozott hőleadás) és a mechanikai tisztítás, lekoptatás hiánya játszik szerepet. Felnőtteken gyakrabban észlelt tünet, mint gyermekeken.

Térképnyelv Bár nem emésztési zavarhoz társul a nyelv térképszerű rajzolatának fokozódása, de érdekes, viszonylag gyakori tünet. Ilyen esetben a nyelven többszörös, ovális, vörös, a helyüket változtató foltok, barázdák láthatók. Teendőt nem igényel az elváltozás.

Szőrös nyelv Szintén érdekes jel, amikor a nyelv felszínét fekete, apró kis csapok borítják. Általában rossz szájhigiénia, élesztőgomba, candida okozta megbetegedésről van szó. Gombaellenes ecsetelő, a száj, nyelv tisztán tartása, hibás fogazat kijavítása a teendő.

Égő nyelv Égő érzés a nyelven leggyakrabban vészes vérszegénységben, idült, régóta fennálló gyomorhurutban, gyomorfekélyben, cukorbetegségben, B-vitamin hiányában, csökkent nyálelválasztásos állapotokban figyelhető meg. Az alapbetegség kezelése megszünteti a nyelv panaszát is.


 

 

 

vissza a címoldalra

 


szilviamukorom.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!