Szilvia kéz- és lábápoló,műkörömépítő honlapja

 

Körömgomba

Körömgombásodáson a körömlemez, a mátrix és/vagy a körömágy gombás fertőzését értjük. A legmagasabb gyakoriságú körömbetegség (15-50%). Hazánkban úgy mint a világ más részein, a körömgomba gyakorisága kb. 3-10%, idős korban még gyakoribb (20-50%). Tünetei: elszíneződött (barnás, sárgás) körmök, a körmök lemezesen rétegesek, felszínük töredezett megvastagodott, nehezen vágható körmök, kellemetlen szag, fájdalom.

A korrekt diagnózis itt is a mikroszkópos és tenyésztéses technikára épül.

A körömgombásodás kezelése sokkal körülményesebb, mint az egyéb bőrgombásodásoké, egyrészt, mert a köröm speciális anatómiája, lassú növekedése gátat szab a hatóanyagok bejutásának, másrészt mert többnyire egyéb betegségekhez társul, növelve a gyógyszerkölcsönhatások és a mellékhatások veszélyét. Bőrgombásodás esetén egyszerű felszínes gomnbaellenes kenőcs általában elégséges szokott lenni, a körömgombásodásnál azonban hosszú, szájon keresztüli gyógyszerelés is szükségessé vállhat.

 

A gombák környezetünkben állandóan jelen vannak, de a százezernyi gombafaj közül csak kb. 100 fajta okoz emberi megbetegedést. A fertőzést rendszerint a gombák spórái viszik át. A gombaspórák gyakran megtalálhatók az uszodák, gyógyfürdők, edzőtermek padlóján, a közös zuhanyozókban, szaunákban, szállodák padlószőnyegén, de - ha családtagjaink egyike fertőzött - akár saját otthonunkban is.
A köröm gomba világszerte elterjedt probléma, akár népbetegségnek is tekinthető. A láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége sokkal gyakoribb, mint a kézkörmöké. Egyetlen körömtől kiindulva a fertőzés átterjedhet a kéz vagy a láb többi körmére is. A megelőzés legfontosabb része a mindennapos, alapos lábmosás után a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése, hintőporozása. Az ecsetelők, hintőporok megakadályozzák a láb izzadását, így rontják a gombák életkörülményeit, s ezzel segítik megakadályozni megtelepedésüket. Az ilyen készítmények használata különösen fontos a gyakori uszodalátogatóknál, rendszeres sportot, komoly fizikai erőkifejtést végzőknél. A saját törölköző és a papucs használata természetes higiéniás követelmény. A fertőzés kezelése pedig önmagában még nem jelenti a végleges gyógyulást. A visszafertőződés megakadályozása legalább ilyen fontos lépés. Ennek legegyszerűbb módja a fertőző forrás megszüntetése, amely részben a gombásodással veszélyeztető helyek elkerülésével, részben fertőtlenítéssel oldható meg. A fertőzött körmök ápolására használt eszközök fertőtlenítése szükséges.
A körömgombásodás önmagától soha nem gyógyul meg, hatásos, korszerű kezeléssel azonban a legtöbb esetben gyógyítható.
A helyileg alkalmazott hintőporok, spray-k, krémek a körömlemezből nem irtják ki a gombát. A kezdődő körömgombásodást elegendő lehet ugyan gombaellenes körömlakkal kezelni, de a fertőzés előrehaladtával ez a kezelés önmagában már nem elegendő.Olcsó kezelési mód nincs, de az egyes belsőleg adható gyógyszerek ára is különböző lehet, ilyenkor az ugyanolyan hatású, de olcsóbb szer is választható.A gombás kézköröm gyógyszeres kezelése a választott szertől függően 6- 12 hétig tart. A lábkörmök gyógyszeres kezelése 3 hónaptól 9-10 hónapig is eltarthat. A kezelések hossza attól függ, hogy a gyógyszer rövid ideig, nagyobb adagban adva kellően felhalmozódik-e a beteg körömben, vagy kis adagban, de a beteg köröm lenövéséig kell adagolni.
Az amorolfint tartalmazó svájci körömlakk a kezdődő fertőzésekben alkalmazható sikeresen, s ezáltal meggátolható a betegség továbbterjedése. A beteg számára jelentős lehet az anyagi megtakarítás is, mert így elkerülhető az általában drága, belsőleg ható antimycoticumok alkalmazása. Jelentősen egyszerűsíti a kezelést, hogy feleslegessé válik a sokszor nehezen hozzáférhető és drága, gombatenyésztéses vizsgálat elvégzése.
Érdemes tehát a betegeknek időben felkeresni kezelőorvosukat, és mielőbb elkezdeni a kényelmes, heti egyszeri alkalmazású, mellékhatásokkal nem rendelkező, ugyanakkor hatásos amorolfin tartalmú gombaellenes körömlakk használatát.

 

 

 

 

 

vissza a címoldalra

 


szilviamukorom.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!