Szilvia kéz- és lábápoló,műkörömépítő honlapja

                                                                                        

Mindíg visszanő a köröm?

 

„Hányszor tud az ember körme visszanőni? Elképzelhető, hogy leesik a köröm, és utána már nem nő vissza?”

 


Körmünk nem csupán passzív szarulemez ujjaink végén, hanem szervezetünk aktív, élő része. Fontos tudni, hogy a köröm nagyobb, mint amennyi látszik belőle, az ujj végpercén a bőr alatt húzódik egy része a kézfej irányába.

Itt található a körömmátrix, mely a szarulemez termeléséért felelős. A mátrix szabad szemmel is látható része a lunula, vagyis a fehér félholdacska, amely főként a hüvelykujjon szokott jól kirajzolódni.

A körömlemez (vagyis a szaruképződmény, amit a köznyelv körömnek nevez) és a körömágy (amin rajta fekszik) szorosan összekapaszkodnak. A körömágy bőre hosszanti lefutású párhuzamos redőket vet, és ezek a redők benyomulnak a szaruba.

E szoros kapcsolat miatt a köröm nem esik le egykönnyen. Súlyos fertőzés vagy baleset kell ahhoz, hogy a körömlemez és a körömágy elváljon egymástól, és ezáltal megszűnjön a körömlemez rögzülése.

Amennyiben valamilyen betegség vagy baleset miatt a köröm leesik, vagy el kell távolítani, a mátrixsejtek jóvoltából 4-6 hónap alatt újra kinő. A mátrixsejtek az esetek döntő többségében az élet végéig működnek, ami azt jelenti, hogy akárhányszor képesek a köröm újranövesztésére.

Előfordulhat olyan baleset, melyben a mátrixsejtek súlyosan károsodnak, illetve keringési zavarral, tápanyaghiánnyal járó belszervi betegségek is a mátrix részleges pusztulásához vezethetnek. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy a köröm nem vagy csak alig növekszik, illetve leesés után nem nő vissza.

vissza a címoldalra

 


szilviamukorom.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!